Kim jest ...

Robert Makłowicz

Polski krytyk kulinarny, podróżnik i publicysta. 60 lat(a)


Czytaj dalej

Życiorys Roberta Makłowicza

Robert Witold Makłowicz

Robert Witold Makłowicz to znany krytyk kulinarny, dziennikarz, autor książek oraz programów telewizyjnych, a także publicysta i podróżnik. Urodził się 12 sierpnia 1963 roku w Krakowie.

Ukończył V Liceum Ogólnokształcące im. Augusta Witkowskiego w Krakowie. Następnie rozpoczął studia prawnicze na Uniwersytecie Jagiellońskim. Po ich ukończeniu kontynuował naukę na kierunku historia.

Jeszcze jako student podejmował pierwsze prace zarobkowe w Belgii, Niemczech oraz Wielkiej Brytanii. Te podróże miały ogromny wpływ na jego życie, ponieważ miał możliwość poznać kuchnie różnych krajów. Dzięki zdobytej wiedzy po powrocie do kraju postanowił zająć się recenzowaniem potraw.

Swoją karierę publicystyczną i dziennikarską rozpoczął w 1993 roku pracą w „Gazecie Wyborczej”, z którą był związany do 2004 roku. Współpracował także z tygodnikiem „Wprost”, „Newsweek Polska” oraz „Przekrój”. Felietony pisał zazwyczaj wspólnie z Piotrem Bikontem.

Robert Makłowicz w 1991 roku poślubił producentkę filmową Agnieszkę Pogodę, która zaproponowała, aby stworzył nowatorski program telewizyjny polegający na gotowaniu w plenerze.

Dzięki temu w latach 1998-2008 stał się gospodarzem bardzo popularnego cyklu reportaży „Podróże Kulinarne Roberta Makłowicza”. Od 2008 do 2017 roku był gospodarzem programu „Makłowicz w Podróży”.

Po zakończeniu współpracy z Telewizją Polską rozpoczął tworzenie nowego formatu telewizyjnego dla Food Network. Był także jednym z kulinarnych przewodników w I i II edycji programu „Bake Off-ale ciacho”.

Od niedawna prowadzi swój kanał w serwisie Youtube, na którym umieszcza filmy o tematyce kulinarnej, a także historycznej. Jest również autorem audycji emitowanych na antenie internetowej rozgłośni Newonce.radio.

Robert Makłowicz wraz z żoną mają dwóch synów: Mikołaja, który urodził się w 1992 roku oraz Ferdynanda, który przyszedł na świat w 1996 roku. Mikołaj ukończył prestiżową szkołę w Szwajcarii i obecnie jest restauratorem oraz sommelierem. Młodszy syn, tak jak ojciec ukończył prawo na Uniwersytecie Jagiellońskim.

Ciekawostki o Robiercie Makłowiczu

  • Makłowicz za młodu wyjeżdżał do Belgii, Niemiec oraz Wielkiej Brytanii w celach zarobkowych. ~gość
  • Przebywając w Wielkiej Brytanii nabył dużą wiedzę kulinarną i od razu po powrocie do Polski zaczął pisać do Gazety Wyborczej, magazynu Wprost, Newsweeku Polska i Przekroju jako redaktor i chodził po restauracjach aby je oceniać. ~gość
  • Robert Makłowicz obecnie zamieszkuje w Krakowie i na półwyspie Peljesac w chorwackiej Dalmacji. ~gość
  • Syn Makłowicza Ferdynand studiuje prawo na Uniwersytecie Jagiellońskim. ~gość
  • Syn Makłowicza Mikołaj jest restauratorem i sommelierem i razem z ojcem prowadzi firmę która importuje wino. ~gość
  • Za młodu grał na perkusji w zespole rockowym. ~gość
  • Otrzymał Srebrny Krzyż Zasługi w 2004 roku za propagowanie kultury regionalnej. ~gość
  • Jest członkiem kościoła katolickiego obrządku ormiańskiego. ~gość
  • Otrzymał szereg różnych nagród m.in.: Wiktor w 2004 roku, Złoty Chmiel w 2004 roku, Oskar Kulinarny w 2004 i 2005 roku a także Nagrodę Literacką Srebrny Kałamarz im. Hermenegildy Kociubińskiej za książkę Cafe Museum. ~gość

Robert Makłowicz

Pełne nazwisko

Robert Witold Makłowicz

Wiek

61

Rodzina
Roberta Makłowicza

Ojciec: Włodzimierz Makłowicz

Matka: Beata Preiss

Małżonek: Agnieszka Makłowicz

Dzieci: Mikołaj, Ferdynand

Znajomość języków
Roberta Makłowicza

język polski, język angielski, język chorwacki

Obywatelstwo

Polska / Polska Rzeczpospolita Ludowa

Cytaty
Roberta Makłowicza

#1

Bohaterowie Sposobu na Alcybiadesa Edmunda Niziurskiego mówią, że są przekarmiani tłustymi pulpetami wiedzy. Teraz widzowie są przekarmiani tłustymi pulpetami propagandy. Każdy rząd stosuje propagandę, tylko wszystko zależy od tego, jak ona ma wyglądać. Ta wygląda jak disco polo. Jest tępa i okropna, smakuje przaśnie, jak niedobre ogórki z ciepłą wódką.

Robert Makłowicz, nadesłane przez gość

#2

Bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski to nasz wkład w światową kuchnię.

Robert Makłowicz, nadesłane przez gość

#3

Cebulka rumieni się na patelni jak dziewica przed nocą poślubną.

Robert Makłowicz, nadesłane przez gość

#4

Ciasto kruche jak pokój na Bliskim Wschodzie.

Robert Makłowicz, nadesłane przez gość

#5

Galaretka stoi twardo jak nasi pod Kirholmem.

Robert Makłowicz, nadesłane przez gość

#6

Najważniejsze trzy słowa dla Polski, Polaków, naszej kultury, filozofii: wódka, wojna i kiełbasa są rodzaju żeńskiego.

Robert Makłowicz, nadesłane przez gość

#7

Piana trzyma się miski jak Rosjanie Kaliningradu.

Robert Makłowicz, nadesłane przez gość

#8

Sos gęstnieje w garnku jak atmosfera wokół dworu angielskiego.

Robert Makłowicz, nadesłane przez gość

Lata aktywności
Roberta Makłowicza

Od 2010 r.

Miejsce urodzenia
Roberta Makłowicza

Kraków, Polska

Kraków, Polska

Wykształcenie
Roberta Makłowicza

Uniwersytet Jagielloński / V Liceum Ogólnokształcące im. Augusta Witkowskiego w Krakowie

Zawód
Roberta Makłowicza

Znany głównie z kategorii:

Inne wykonywane zawody:

Wyznanie i światopogląd
Roberta Makłowicza

Znak Zodiaku
Roberta Makłowicza

♌ Lew

Zobacz także

Bestsellery

Najciekawsze propozycje książkowych biografii i autobiografii z ostatnich tygodni.

Biografia24.pl - biografie i książki

Powyższe treści mogą być dowolnie kopiowane i modyfikowane, pod warunkiem podania linku zwrotnego.

Biografia24.pl powstaje z miłości do biografii i tworzenia stron. Reklamy na stronie nie pokrywają nawet kosztów serwera.

Dlatego mimo że dokładamy wszelkich starań, by wszystkie dane zawarte na stronie Biografia24.pl były poprawne, nie wykluczamy możliwości pojawienia się błędów. W takim wypadku prosimy o kontakt.


Przydatne linki

Źródło grafik

fot. Klapi

Komentarze

  • brudny rumum 30 marca 2021, 20:26

    ależ on żre koperek !!no, to będzie zdrowy piesek.. hihiih hihihihi hihihihihihihih

Skomentuj brudny rumum Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.