Mateusz Gessler - życiorys
Mateusz Gessler (ur. 31 lipca 1980 w Warszawie) to polski kucharz i restaurator słynący z kąśliwych i ciętych uwag.
Młode lata, rodzina
Gessler to syn Adama Gesslera i Joanny Fedorowicz-Roqueblave. Podczas stanu wojennego razem z matką i starszym bratem wyjechał do Francji.
Szkołę gastronomiczną ukończył jednak w Szwajcarii (Lozanna).
Razem z żoną Edytą wychowuje syna Franka (2005).
Kariera w Polsce
W 2014 dostał propozycję wzięcia udziału w programie „Hell’s Kitchen. Piekielna Kuchnia”. Ze względów osobistych musiał jednak zrezygnować.
W latach 2016-2021 występował jako juror w programie „MasterChef Junior”. Swoją pracą zyskał sympatię widzów oraz zdobył nagrodę „debiut roku” W Gwiazdach Plejady.
W 2022 otrzymał drugą propozycję udziału w „Hell’s Kitchen”, którą tym razem przyjął.
Restauracje
Oprócz działu w programach kulinarnych, w których dzieli się swoim doświadczeniem, Mateusz Gessler może poszczycić się 4 restauracjami sygnowanymi jego nazwiskiem.
Są to:
- Ćma,
- Warszawski Sen,
- Warszawa Wschodnia
- oraz Bergo by Mateusz Gessler
Obywatelstwo
Polska
Imiona i ich znaczenie
Biografia24.pl - biografie i książki
Powyższe treści mogą być dowolnie kopiowane i modyfikowane, pod warunkiem podania linku zwrotnego.
Biografia24.pl powstaje z miłości do biografii i tworzenia stron. Reklamy na stronie nie pokrywają nawet kosztów serwera.
Dlatego mimo że dokładamy wszelkich starań, by wszystkie dane zawarte na stronie Biografia24.pl były poprawne, nie wykluczamy możliwości pojawienia się błędów. W takim wypadku prosimy o kontakt.